Koop GEEN kite zonder enige kennis!

We zien het steeds vaker en vaker.
Mensen zijn dolenthousiast en kopen vóórdat ze hun eerste lessen hebben gehad al een mooi koopje op Marktplaats. Helaas komen ze dan vaak van een koude kermis thuis.

Wat moet je dan wel kopen en waar moet je op letten bij het aanschaffen van een kite?
Hieronder hebben we een aantal punten aangegeven om je verder op weg te helpen.

Keuze 1: Nieuw of tweedehands?

Dit hangt natuurlijk van je budget af. Ook als je budget niet al te groot is, kun je tegenwoordig al een leuke nieuwe overjarige set rond de €1000,- aanschaffen.
Het voordeel is, dat je garantie hebt en weet wat je koopt. Dus geen verrassingen achteraf.

Koop je tweedehands, dan heb je daarmee een paar honderd euro bespaard. Leuk, maar weet wel dat, is het de-powerkoort versleten, loopt je kite af, zijn je ventielen of tube lek, dan zit je al snel aan de paar honderd euro kosten.

Keuze 2: Welk type kite?

Het type kite maakt veel verschil uit in jou progressie.
Tegenwoordig zijn er GEEN beginnerskites meer. Deze term kunnen we wissen uit ons woordenboek. Je groeit namelijk niet meer uit een kite. Het wil alleen zeggen dat die kite fijn herstart en bijvoorbeeld een groot windbereik heeft.

Nee, we praten over disciplines. Kies als beginner, gemiddelde en gevorderde kiter daarom dan ook bijna altijd voor een Allround/Freeride kite. Deze kite is namelijk voor ALLES en iedereen geschikt. Ja, hiermee kan zelfs de wereldtop een heerlijke sessie mee hebben.

Echter, je zult zien dan imago vaak bij de jeugd meespeelt. Zo kiest er nog een selectief groepje voor de zogeheten C-kite. Deze heeft de vorm van de letter C en bestaat vaak nog uit 5 lijnen. Waarom vaart men deze kite? Deze kite geeft de freestylers net iets meer vermogen in diverse tricks. Daarnaast is het imago natuurlijk stoer.
Eerlijk is eerlijk, op de spots zien we maar zeer weinig kiters die werkelijk alles uit deze technische vliegers kunnen halen.

Al zeker niets voor beginners dus.

Keuze 3: Hoe groot?

Hier gaan we geen discreet antwoord op geven. Dit hangt namelijk af van je gewicht, wat voor kite je koopt, welk board je gebruiken zal, waar je gaat varen, met welke windsnelheden en welke discipline je wilt gaan beoefenen.
Ga hiervoor naar de shop toe of vraag het ons.

Keuze 4: Welk kiteboard?

Let er bij een kiteboard op dat hij groot genoeg is en minimaal 40cm breed is.
Smaller gaat het je lastiger maken. Iemand met een standaard gewicht raden we veelal een board aan van rond de 140cm. Kinderen eerder 130cm.

Keuze 5: Wat voor trapeze?

Koop een trapeze die simpelweg perfect zit. Koop je deze tweedehands, dan heb je de kans dat deze al voorgevormd is naar een andere rug of dat hij simpelweg te soepel is geworden.
Koop je een nieuwe, test er dan minimaal 5/10 en ga er flink in hangen.
Heup of zit? Dat is persoonlijk. Heup geeft veel meer bewegingsvrijheid en een mooiere vaarhouding, maar zit geeft vaak in het begin meer comfort.

Keuze 6: Hoe oud mag het zijn?

Het is zonde om een echte oude kite te kopen. Waarom? Je kunt vliegers van slechts 2/3 jaar oud al voor een habbekratsje kopen. Waarom dan nog ouder voor die twee tientjes goedkoper? Ventielen worden poreus, lijnen slijten, de condoom gaat verslappen en je doek verliest dichtheid.

Let er op dat de bar nog goed en veilig functioneren zal en beschikt over een single flag out systeem op 1 frontline. Oftewel, activeer je de Quick-Releash(zonder klittenband), dan moet hij op 1 powerline(middelste) vliegen en omklappen.
Een trapeze is bij ons instructeurs na één seizoen alweer op, dus koop deze gewoon liever altijd nieuw.
Een board maakt niet zoveel uit. Je ziet wat je koopt. De straps moeten wel even nagekeken worden op slijtage. 3/4 jaar oud is dus helemaal niet zo erg.

Kite veilig!

Wij kunnen serieus nog uren doorpraten en vele malen dieper ingaan op de kitesurfmaterialen.
Wil je meer weten, vraag ons dan de oren van het hoofd tijdens je kitesurfles of op de spot.

Fijne, veilige kitesurfsessies toegewenst.