Flysurfer Radical 6 – Mijn ervaring

Flysurfer Radical 6

Yes, daar is hij dan! De gloednieuwe Radical 6.
Vele van jullie varen reeds een tijdje met grote tevredenheid op de 5, maar geloof ons, de 6 is FIJN!

Persoonlijk ben ik niet zo´n voorstander van het snelle omwisselen van kiteboards. Je bent ergens aan gewend en je weet dat een kiteboard toch wel richting de 10+ jaar meegaat. Waarom dan weer geld uitgeven en huilen met de eerste krassen die je er op krijgt?!

KiteFEEL - Radical6 - Flysurfer

Toen kwam het eerste plaatje met de nieuwe designs van de Radical 6 binnen. WOW! Eindelijk een ECHT eigentijds gaaf uiterlijk(sorry, mijn mening).
Plaatsjes zijn leuk, maar het gaat natuurlijk om het uiteindelijke model, de shape en de daarbij horende vaareigenschappen.

Zelf stond ik altijd op een 132cm Radical5 met mijn 60/65kg. Tamelijk klein, maar groot genoeg met de vlakke outline en zeer goede rechtuit varende eigenschappen.
De 6 komt nu niet meer met een 132cm, dus ben ik naar de 133cm gegaan. In eerste instantie met een tikkeltje baalgevoel, want groter is normaal zwaarder, lomper en minder speels.

Flysurfer Radical6

Testen is weten
Door de drukke lesdagen kon ik er thuis alleen maar naar kijken. Klein KiteFEEL stickertje er op, geen stootjes er tegen krijgen, niet laten schuiven en vooral geen zandjes op het board.. Nee, hij moest nieuw blijven tot de eerste sessie.

Kitesurfles - Noordholland
Na een lange werkdag toch maar even naar de waterkant. Vol goede moed, maar helaas, de wind was te side/offshore/vlagerig, dus na 5 minuten was het wel weer genoeg geweest. Geen eerlijk oordeel.

2 dagen later 10 knopen in combinatie met de 11m Sonic(27m lijnen). Heerlijk oostenwindje op Medemblik. Zo vol als wat. Eerst maar eens 2 keer heen en weer varen. Wat een easy upwind ride. Stuk gemakkelijker dan de 5, die naar mijn mening al een eitje was. Je ligt wegens de diepe concaaf op de heelside lekker stevig vast op het water. Daarnaast viel mij op dat er geen spray water in mijn ogen was gekomen. Iets wat redelijk uniek is met de korte golfslag achter de zandbanken op Medemblik.

Board-off-Radical6

Goed, nu eerst maar eens springen. 10 knopen en een 11m, ik ga voor een boardoff. Wie mijn techniek kent, ik ¨hup¨ altijd graag even voor mijn afzet. Bij de eerste ¨hup¨ kom ik wel heel sportief los. YES, dan weet je, ik heb druk en ga hoog genoeg. Met een paar lekkere meters boven de grond pak ik het lichte boardje aan en trek de voetjes er uit. Moeiteloos en met meer dan genoeg tijd zetten we de landing in.
Tot mijn verbazing is de landing aanzienlijk zachter dan normaal. De tips lopen namelijk meer op dan bij de Radical 5 en dit zorgt voor aanzienlijk meer meer demping.

RADICAL6  test conclusie
+ Eerder planeren dan de 5
+ Comfortabel toeside cruisen
+ Minder verticale spray in de ogen
+ Betere upwind vaareigenschappen

Bekijk hier alle informatie.