Zomer 2018: Hitte, droogte, natuurbranden en vooral windschaarste….

>> CODE ORANJE <<

Komende dagen wordt het snikheet en daarvoor heeft het KNMI ook code oranje afgegeven. De temperaturen lopen regionaal zelfs op naar boven de 35 graden! Een enkele onweersbui is niet uitgesloten.


Wie had dat gedacht? Van kiten tot diep in de nacht, tot borrelen aan de Amsterdamse gracht?!
Kiten zit er deze periode maar zeer mondjesmaat in. Hoe graag wij lekker aan de slag willen, het kan simpelweg niet.


Wat is er aan de hand?

Dat het al zo lang droog, warm en zonnig is in ons land, heeft dit keer niets te maken met de klimaatverandering die gaande is.

“De gordel van hoge windsnelheden op 8-10 kilometer hoogte, de zogenoemde straalstroom, is al tijden afgebogen en loopt via IJsland naar het noorden. Dit jaar is de luchtdruk in de bovenlucht daarom al maanden hoog boven Scandinavië en het Noorden van de Noordzee. Dat is de voeding voor hoge luchtdruk, ook aan de grond, waardoor alle buien en regenstoringen met een grote boog om Nederland gaan.”


Gortdroog

De natuur heeft het door het warme weer moeilijk. Het is gortdroog. Er zijn al meerdere buitenbranden gemeld. In Zeeland, delen van Brabant, Gelderland en het noorden van Noord-Holland is nu waarschuwingsfase 2 van kracht. Dit betekent dat open vuur is verboden en dat men alert moet zijn op brand. ,,De komende week wordt er eigenlijk ook geen neerslag van betekenis verwacht.”


Wanneer kunnen we weer kiten?!

We kunnen heel flauw zijn en zeggen, vanavond. Tja, dan waait het waarschijnlijk wel wat thermisch en kun je met de grote kites(15m+) lekker kiten. Oké, je moet natuurlijk wel geluk hebben dat we geen onweersbuien krijgen, maar dat kun je pas echt LAST, LAST minute weten.

De wind moet simpelweg een keer naar het westen/zuidwester terug gaan.
Echter, dit gaat niet snel gebeuren. Enkel zaterdag/zondag zien we wat westelijke wind komen, maar die worden enkel veroorzaakt door de (onweers)buien. Hier hebben we dus ook niks aan.

Sorry, voorlopig zien we nog geen fikse verandering in de straalstroom ontstaan.
We blijven met dit ´mooie´ zomerweer zitten en moeten blijven duimen dat we een goed naseizoen krijgen.

Wil je wind, ga dan lekker naar de Canarische Eilanden. Daar staat tenminste wel een stabiele voorspelling voor de komende periode! Je vliegt er voor een drolletje naartoe en kunt dikke lol hebben op Flag Beach!