NH-Nieuws bij KiteFEEL

Kitesurfstrand trekt honderden waterliefhebbers naar de regio

SCHELLINKHOUT – Op een drukke dag in het weekend zijn er soms honderden kitesurfers te vinden bij het strandje aan de Zuiderdijk. Een deel van het strand is eind 2018 door Rijkswaterstaat benoemd tot officiële kitesurflocatie. Kiten mag je namelijk alleen op de daartoe aangewezen plekken. En daarom trekt het strand aan het Markermeer mensen van ver buiten de regio naar het dorp. 

Sven Luijbe merkt dat er steeds meer animo is voor kitesurfen. - NH NieuwsSven Luijbe merkt dat er steeds meer animo is voor kitesurfen. – NH Nieuws

Vroeger was het een clubje van vijftien man dat in Schellinkhout bij elkaar kwam om te kitesurfen, zo vertelt kiteschoolhouder Sven Luijbe. Dat aantal wordt vandaag de dag ruimschoots overschreden, helemaal als de wind gunstig staat. “Is er zuidenwind, dan kun je niet naar de kust en komen veel mensen uit de steden naar Schellinkhout. Op dat soort dagen is het extremer met de drukte. Dan overdrijf ik niet als ik zeg dat er minimaal 500 man aan het sporten is.”

Volgens de Nederlandse Kitesurf Vereniging is de populariteit van de sport ‘enorm toegenomen, vooral door corona’. “Schellinkhout is één van de meest geliefde spots die er is. Vooral onder beginners, omdat het een ‘vlak water spot’ is en je er lang kunt staan”, vertelt woordvoerder Annouchka Veerman. “Dat is voor velen toch makkelijker leren dan in de zee.”

Op één dag 400 aanmeldingen

Luijbe opende in augustus vorig jaar zijn vernieuwde kiteschool Kitefeel. Tussen de lockdowns door kon hij heel even gasten ontvangen. Daar werd voor Luijbe nogmaals bevestigd hoe groot de belangstelling is voor de sport. Binnen één dag kreeg de kiteschool 400 aanmeldingen voor lessen.

“De mensen komen werkelijk overal vandaan”, aldus Luijbe. “Er was een lockdown en je zoekt toch de leuke activiteiten in eigen land. Het zijn niet alleen mensen hier uit Schellinkhout, maar vooral ook mensen vanuit de grote steden en zelfs ook vanuit Duitsland en België. Totdat dat ook niet meer mocht, toen was er weer een beetje ruimte voor de mensen hier uit de regio.”

KiteFEEL-NH-surfcenter

Het animo voor kitesurfen is groot. – NH Nieuws

Dat mensen door corona meer vertier in eigen land opzoeken, is volgens Luijbe dus een mogelijk reden voor de stijging van het aantal bezoekers. Maar ook is de sport vanwege de verbetering van de attributen niet meer zo zwaar als vroeger. “Daardoor is het leuker en kan iedereen het leren”, vertelt kiteschoolhouder Luijbe.

Inwoners van het dorp zijn volgens Luijbe verdeeld over de massa mensen die het strand nu aantrekt. Dat ligt vooral aan de vele auto’s die bij gebrek aan parkeerplaatsen op de dijk geparkeerd worden.

Strand gaat op de schop

Daarom gaat het strand binnenkort op de schop. Nu het een kitesurflocatie is, willen Recreatieschap Westfriesland en de gemeente Drechterland de plek veiliger maken. Het strand krijgt een beter scheiding tussen het gedeelte voor de zwemmers en de kitesurfers. De kosten van het project zijn 70.000 euro, waarvan de provincie een subsidie van 25.000 beschikbaar stelt. Naar verwachting moet de nieuwe plek voor april van dit jaar klaar zijn.

Luijbe is blij met de verandering, vooral vanwege de drukte. “Het is niet leuk meer op die manier, we zijn alleen maar bezig met veilig houden”, zegt hij. En dat moet een stuk beter gaan na de vernieuwing van het strand. “Het is niet om het aantrekkelijker te maken, maar om het veiliger te maken. Het wordt niet groter, we kunnen niet meer mensen kwijt. Maar het wordt simpelweg veiliger.”