Getest: De gloednieuwe Flysurfer Sonic 4!

Wauw! Wat een knaller van een kite!

Na 20+ kitejaren ben je wel benieuwd of je echt nog eens verrast kan worden.
We horen het vele mensen zeggen, kites zijn toch gewoon kites. Net als auto´s?!

Nee. Een kite kan je sessies maken of kraken. Sterker nog, als je al zo lang aan kitesurfen doet, dan wordt je alsmaar kritischer. Het is niet snel meer goed en je hoopt op die verrassende extra lift in de kite of mooie vluchtlijn tegen de wind in. Dat laatste doen maar weinig kites op de huidige markt.

Afgelopen weken kregen we signalen door dat er een knaller van een kite aan zou komen. Een foilkite die weer eens voor spektakel op de twintip gaat zorgen, te megaloopen is en die Flysurfer Soul eigenaren zullen aanbidden.
Conclusie, een kite die de vaste foilkite liefhebbers weer een dikke boost zal gaan geven in de kitebeleving.

Leuk, maar nu eerst zelf testen
Ik kreeg hier en daar al een aantal enthousiaste verhalen te horen over de ontwikkelingen en megajumps die gesprongen waren. Dat levert dan gelijk wat nieuwsgierigheid op, maar vooral het gevoel van; KOM MAAR OP DAN!

Foto: Ramon Schoenmaker

Let´s test!
De eerste sessie was op een rustige dinsdagochtend op Medemblik. Enkel wat kitelessen en een paar vaste KiteFEEL’ers op het water met 15 en 18 meter kites. Ik ben altijd gewend om te niet groot te varen. Vanzelfsprekend pakte ik dus een 10 meter uit de tas. Natuurlijk, wetende dat ik in de absolute low-end zou zitten. Varen op mijn 132cm Flysurfer Flow zou al een uitdaging worden met een knoopje of 9 knp (max 13).
De tweede sessie was met 16 knopen, toenemend, lekkere chop en een fijn zonnetje met de Flow 132m onder mijn voeten. Wederom noordoost en alle ruimte op het water.

Foto: Ramon Schoenmaker

Looks
In principe zijn looks ondergeschikt aan kwaliteit en prestaties, maar het oog wil ook wat.
Het is persoonlijk, maar ik vindt de looks erg fris en herkenbaar als Flysurfer. Fijn dat het ook eens niet volledig wit is. Dat geeft een foilkite zoveel meer sportiviteit! De kite is trouwens optimaal op de Flysurfer Inifinity XX bar.
Deze bar is net even wat lichter dan de Force bar en zorgt voor een licht en direct gevoel in de kite.

Foto: Ramon Schoenmaker

Eerste gevoel
Er vielen direct een aantal dingen op.
Zo was het oplaten nagenoeg hetzelfde als die van zijn broertje, de Soul2. Heerlijk relaxt in plaats van dat je bij de Sonic altijd moest gaan backstallen om de oortjes gevuld te krijgen.
Daarnaast was de bardruk beduidend minder dan bij zijn voorgangers, de besturing om z´n as (propelleren) was nog mogelijk, maar hij vloog wel door in plaats van dat de kracht door valt. De vliegsnelheid van een Sonic is altijd perfect geweest en is nog altijd flitsend. De stuursnelheid is daarbij echt stappen vooruit gegaan. Hij stuurt direct en vliegt aanzienlijk beter door. Ook als je de bar onder zijn drukpunt brengt.

Wauw, dit is wat vele zoeken
Eerlijk is eerlijk. We willen allemaal een relatief makkelijke kite, zoals de Soul, maar ook die explosie, zoals de Sonic, tijdens het aantrekken van de bar. Je kunt dus wel stellen dat er met de Sonic 4 een echte nieuwkomer is gemaakt die het beste pakt van beide kites.

Foto: Ramon Schoenmaker

Conclusie
Naar mijn verwachting zullen de ervaren Soul kiters al na één keer testen zeker willen overstappen naar de Sonic 4. Hij geeft je echt weer meer fun, meer uitdaging en nóg meer hangtime dan de Soul. Hang je dus letterlijk en figuurlijk al een tijdje op hetzelfde level? Doe jezelf, net als ik, een plezier en ervaar die wauwfactor eens! Testen is ervaren!

De huidige Soul blijft een geweldige kite om de instap te maken van de foilkites of om te gebruiken op de lastigere (snow)kitespots met vlagerige omstandigheden.
Wil je hem als ervaren foilkiter ook eens testen, stuur dan gerust even een mailtje naar center@kitefeel.nl. Hij is er in de maten 6, 8, 10, 12, 15 en 18.

Ik weet welke kite ik de komende periode uit het schap ga halen, je mag drie keer raden! 😉