Veiligheid voorop bij populaire surfspot Schellinkhout

NH – NIEUWS

Veiligheid voorop bij populaire surfspot Schellinkhout

31 juli 2023, 09.41 uur

Door Desi Bootsman · Foto: WEEFF

Watersporten, met kitesurfen als een populaire activiteit, trekken steeds meer enthousiaste deelnemers aan bij de surfspot in Schellinkhout. Maar met de groeiende populariteit komen ook zorgen over de veiligheid. Daarom hebben kitesurfschool KiteFEEL en de kitesurfvereniging de handen ineengeslagen om veiligheidsmaatregelen te treffen.

“Eerst was de angst dat het een hype was vanuit coronatijd, maar ieder jaar zien we een toename in het aantal surfers”, vertelt Sven Luijbe van KiteFEEL Schellinkhout. Met meer surfers op het water, neemt ook het risico op ongelukken toe. Hij benadrukt echter dat de drukte niet de enige boosdoener is.

In het verleden ondervond de surfschool problemen doordat mensen na slechts 1 of 2 lessen zelfstandig aan de slag gingen. Om dit te veranderen, biedt de surfschool nu minimaal vijf lessen aan, zodat aspirant-surfers de sport grondig kunnen beoefenen voordat ze zelfstandig het water op gaan.

Kitestewards moeten zorgen voor meer veiligheid

Maar daar blijft het niet bij. De kitesurfvereniging heeft nog een andere oplossing bedacht om de veiligheid te vergroten: de inzet van zogeheten ‘kitestewards’. Dit zijn vrijwilligers die klaar staan om surfers te helpen bij het oplaten en landen van hun kite, aangezien dit vaak de momenten zijn waarop het mis kan gaan.

Bekijk hieronder het interview met Sven Luijbe in Schellinkhout (tekst gaat onder de video verder):

[su_youtube url=”https://youtu.be/kBqah2Pw4JM”]

Op het strand in Schellinkhout is eveneens een speciale kitezone gecreëerd. Deze indeling zorgt ervoor dat surfers en zwemmers elkaar niet in de weg zitten, waardoor het risico op botsingen tot een minimum wordt beperkt.

Luijbe benadrukt tevens de persoonlijke verantwoordelijkheid van de surfers: “Vaak zijn fouten die gemaakt worden goed te voorkomen, als je maar bewust nadenkt over de omstandigheden.”