Drukte- Hoe mee om te gaan!

Schellinkhout-KiteFEEL-kitesurfles

Je kent het wel. Net lessen gevolgd, sta je dan met je nieuwe kite.
WAT EEN MENSEN! Dat gaat absoluut een keer fout denk je. Nou, dat hoeft echt niet hoor.
Hierbij willen we enkele tips meegeven hoe je ook op de drukkere dagen in de zomer zonder problemen kunt gaan kiten.

Ken de spotregels
Wil je op een nieuwe spot gaan kiten, verdiep je dan eerst in de spotregels op o.a. kitehigh.nl/hanglos.nl.
Zo moet je weten waar je WEL en waar je NIET mag komen als kiter. Op Schellinkhout mag je bijvoorbeeld van mei t/m oktober NIET bij de parkeerplaats starten. Nee, dan start je achter de schelpenrand.
Kom je op de spot aan, lees dan eerst de borden en praat met locals voordat je aan de slag gaat. Zo voorkom je proberen. Zij kunnen je bijvoorbeeld ook de gevaren van de spot uitleggen.

Ken de voorrangsregels
Kom je iemand tegemoet varen of wil je het water in of juist uit? Dan is het wel fijn om te weten wie er voor gaat en wie moet wachten. Weet je dit niet? Neem dan aub eerst deze pagina door. Voorkomen is beter dan genezen.

Gebruik zonder twijfel je QR
Iedere dag weer zien we mensen die simpelweg NIET hun Quick Releash(rode knop) activeren bij bijvoorbeeld een aanvaring of verkeerde start van de kite. A.u.b. gebruik hem ALTIJD. Het zorgt er voor dat je kite netjes neer zal vallen en geen kracht meer creëren zal. Ook beschadig je op die manier je lijnen minder snel met een aanvaring. Let er wel op dat je een SINGLE FLAG OUT systeem hebt. Dus geen systeem met een splitje op je middelste(power) lijnen. Die werken voor geen meter in noodsituaties.

Start met ruimte
Iedereen maakt wel eens een foutje. Zelfs de beste zien we vaak nog moeite hebben met de juiste startpositie. Let er daarom op dat je niet in de buurt staat van vuilnisbakken, borden, tafels of andere zaken. Je kunt er met een lijn achter blijven haken waardoor de kite onverwachte bewegingen kan maken. Valt de kite naar achteren bij de start, gebruik dan direct je QR.
Wist je dat wij dagelijks de Starten landen training van 1,5 uur verzorgen om mensen dit veilig te leren?

Juiste positionering
Kom je op bijvoorbeeld Schellinkhout aan, dan zie je dat men te lui is om een paar honderd meter weg te lopen. Zo staat bijna iedereen dicht langs de kant en op een kluitje. Zonde! Zo neem je de veiligheid niet in acht en ben je meer om je heen aan het kijken of je kan i.p.v. lekker aan het genieten.
Oftewel, zoek de ruimte op en RESPECTEER de windsurfers! Ga dan ook niet bij het windsurfstrand het water in.

Kite consistent
We zien veel beginners en mobiele scholen starten aan de ene kant van de baai en binnen 10 minuten aan de andere kant van de baai staan oefenen. Dit is echt ontzettend vervelend!
Kies voor een oefenplek en BLIJF daar oefenen. Zo kunnen de surfers om je heen rekening houden met ´jouw’ oefengebied. Doe je dit niet, dan wordt het een zooitje met iedereen maar kriskras door elkaar heen. Weg overzicht.

Kitescholen
Als vaste school op Schellinkhout werken wij zo compact mogelijk om de ruimte effectief te benutten.
Zo staan wij veelal allemaal bij elkaar, waardoor je weet op welke plek van de baai je niet in de buurt hoeft te komen.
Ook werken we op 1 lijn waar we telkens op terug komen. Dus niet eentje diep, de andere vlak onder de kant etc. Er is niet zo vervelend, dan dat je de hele baai door moet slalommen om allemaal schooltjes te moeten ontwijken.
Wat onze mobiele ´collagescholen´ doen hebben wij helaas geen zeggenschap over. We hopen alleen dat ze met beleid met onze mooie homespot Schellinkhout om zullen gaan.

 

Kite veilig!